کد خبر : 528
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 26 فوریه 2019 - 16:57

گفت وگوی اختصاصی گزینش 24 با دکتر ترکنژاد:

نشانه های فساد با انحصار در اتاق تهران

نشانه های فساد با انحصار در اتاق تهران
کسانی که وارد اتاق می شوند، ثروت خود را اعلام و هنگام خروج نیز صورت های مالی آنها بررسی شود تا اعضا بدانند آیا سوءاستفاده شده یا نماینده واقعی بوده اند.

ارزیابی عملکرد اتاق در ۴ دهه اخیر ، لزوم توجه به کسب و کارهای خرد و متوسط ، دلیل انفعال و کاهش نقش اتاق های بازرگانی در بهبود محیط کسب و کار واولویت بندی در برنامه های اقتصادی در شرایط امروز از جمله سئوالاتی است که در در گفت وگو با احمد ترک نژاد نامزد نهمین دوره انتخابات اتاق بازرگانی تهران مطرح شده است او معتقد است سطح مسایل و پیچیدگی شرایط موجود برای فعالان اقتصادی در ۴۰ سال گذشته بی سابقه است و…
مشروح گفت وگو را در زیر بخوانید:
چرا در انتخابات شرکت کردید؟
ثبت نام نامزدهای انتخاباتی در اتاق تهران، امسال به رغم ادعای افزایش ۴ هزار نفری لیست اعضای اتاق و با حواشی موجود،متاسفانه با استقبال سرد مواجه بود در حالی که چهره های بسیار پر ظرفیتی در کشور وجود داشتند که می توانستند با حضورشان در اتاق کارکرد و اثر بخشی این تشکل را ارتقا دهند.
به نظر می رسد یکی از مهمترین دلایل استقبال سرد، میزان اثر بخشی اتاق تهران در شرایط فعلی است. در حالی که نهادی مثل اتاق بازرگانی با اتکا به قانون قادر به ارایه مشاوره به سران سه قوه و اثر گذاری برای بهبود شرایط کسب و کار است. ما نباید به این دلیل که در حوزه اختیارات اتاق اتفاقاتی رخ نداده به ان بی توجهی کنیم.
• عملکرد اتاق بازرگانی تهران را چگونه ارزیابی می کنید؟
فعالیت تشکلی فعالان اقتصادی در تهران را می توانیم در ۴۰ سال گذشته به سه بخش تقسیم کنیم.
در یک دوره حدود ۲۵ ساله مدیریت اتاق به نوعی موروثی بود در این ۲۵ سال اتاق کاملا در اختیار رویکردهای سنتی بود.
دوره دوم ازدهه ۸۰ با طرح انتخابات اتاق های بازرگانی با یک چالش جدید روبرو شد. این چالش زمانی آغاز شد که افرادی پای به عرصه گذاشتند وخواستار تحول شدند. این اتفاق از رویکرد رییس محوری و موروثی کمی فاصله گرفت و چرخشی در حوزه مدیریت رخ داد و اتاق متکثرتر شد.
اما در دور قبل این مسیر تکاملی وتکثر گرایی به نوعی متوقف و به ترتیبی دیگر تاریخ دوباره تکرار شد.
اتاق به سمت یک صدایی وتک صدایی رفت و هر گونه تنوع و تکثرفکری و اندیشه آزاد را برنتابیدند. این انحصارهم غفلت ساز شد و هم کارامدی و اثر بخشی اتاق را پایین آورد و متاسفانه اتفاقاتی رخ داد که می توان نشانه های فساد را درآن مشاهده کرد.
این در حالی بود که حداقل در دوره ۲۵ ساله اول افرادی حضور داشتند که پولدار بودند اما در این دوره برخی بدون پول می آیند وپولدارمی شوند و حرف هایی از ثروت های عجیب آنهاست.
این نتیجه نوع نگاه به صندلی های اتاق بازرگانی است. معتقدم کسانی که وارد اتاق بازرگانی می شوند، ثروت های خود را اعلام کنند و هنگام خروج نیز صورت های مالی آنها بررسی شود تا اعضا بدانند از این سمت ها و صندلی ها سوءاستفاده شده یا نماینده واقعی اتاق بوده اند.
با این اوضاع ما نیازمند تحولی دیگر برای ادامه تکامل اتاق های بازرگانی هستیم و ما برای همین پیشگام شده ایم و با چنین تحلیلی از اتاق گروه متکثری، به نام پیشگامان تحول پای به عرص انتخابات گذاشته ایم.
شما در بیانیه ای صحبت از «تغییر گفتمان» کردید، با تغییر گفتمان دراتاق بازرگانی تهران به دنبال چه هستید؟
ما در این تغییر گفتمان به دنبال آن هستیم که اتاق ها باید روی کارایی داخلی متمرکز شوند ودر کارکردهای خارجی اثر بخش شوند.
همچنین به لحاظ رویکردهای نوین ۳ هدف اتاق هوشمند، بنگاه هوشمند و اقتصاد هوشمند را دنبال می کنیم.
معنا و مفهوم هوشمندی در واقع فقط الکترونیکی و ماشینی کردن امورات اداری نیست زیرا امروزه این نوع کارها از ابتدائی ترین کارهاست. بلکه معناو مفهوم آن جمع آوری دیتا، داده کاوی، داده پردازی، تولید اطلاعات، دانش تجربی، توسعه خرد ونهایتا برقرار کردن یک نظام حکمرانی مبتنی بر حکمت در اتاق است.
به این ترتیب اتاق محدود به هیات نمایندگان نشده و صاحبان کسب و کاروعضو اتاق به عنوان شرکاء خواهند بود.
همچنین رویکرد پیشگامان تحول متمرکز بربهبود شرایط و محیط کسب و کارها بنگاه های کوچک ومتوسط است.هم اکنون درچهار حوزه کلیدی مالیات،تامین اجتماعی، بانک ها، کار و کارگری و گمرک گرفتاری های جدی دارند.
کسب و کارهای بزرگ به لحاظ ساختار، سازماندهی و فرآیندها سیستم های حل مساله قوی تری دارند ولی اگر آنها هم مشکل داشته باشند باید کمک کرد.
تمام مسولان ورهبری نظام، علاقمند هستند که صاحبان کسب و کار دغدغه کمتری داشته باشند از این رو ما به دنبال یک اجماع سه جانبه نخبگان علمی، نخبگان بازار، نخبگان دولتی برای حل مشکلات ۵ گانه بنگاه ها هستیم وآن را ظرف ۶ ماه به مطالبه بخش خصوصی بدل خواهیم کرد.
هر چه این بخش ها تقویت شوند اتکاء ما به درآمدهای نفتی کمتر و اشتغال بیشتری ایجاد خواهد شد. به علاوه فساد نیز کمتر می شود.

در حوزه داخلی نیز باید به هوشمند سازی بنگاه کمک کنیم وکمک به تجاری سازی ایده ها را دنبال کرد. برای این منظور مدیریت منابعی که هم اکنون به شکل ناکارامد توزیع می شود بسیار حائز اهمیت است. این که استارت آپ ها را بیاوریم که از آنها سوءاستفاده کنیم و یا مانند شکارچی، استارت آپ هایی که در حال پا گرفتن هستند را شکار کنیم و بگوییم : “انا شریک” ! درست نیست.
دلیل احساس ناکارآمدی تصمیم گیری در اتاق بازرگانی تهران چیست ؟
نظام تصمیم گیری هم اکنون در اتاق های بازرگانی محدود به هیات نمایندگان است در حالی که استفاده از تکنولوژی این امکان را فراهم می کند تا برای هر تصمیمی به شکل آنی و برخط تمام نظرات و ایده صاحبان کسب و کار مد نظر قرار گیرد. چرا نباید دستور جلسات با استفاده از این تکنولوژی ها مطرح و ایده ها و نظرات جمع آوری شود ؟ آیا اجرای این ایده موجب جمع آوری ظرفیت عظیم فکری نمی شود؟
• شما به ایجاد موتور بینش در اتاق اشاره کردید ؟ کارکرد آن چیست واین را چگونه می خواهید راه اندازی کنید ؟
این نظام و سیستمی است که در یک تعامل بین اتاق ها و بین صاحبان کسب و کار به عمیق ترین لایه های فکری آنها برای حل مشکلات موجود نفوذ می کنیم. در این مدل “منفعت سازها”و “دردسرکاه ها” را برای عموم استخراج می کنیم و این گونه،تحولی در شرایط امروز فضای کسب و کار به وجود خواهیم آورد که در آن هم افزایی در بالاترین سطح و محیط شفاف می شود.
• چرا تا این حد بر روی بنگاه های کوچک و متوسط تاکید دارید ؟
نخست باید تاکید کنم که اگرما بر بنگاه های کوچک متمرکز هستیم به این معنی نیست که متوجه نقش مهم و سرنوشت ساز بنگاه های بزرگ نیستیم بلکه آن بنگاه ها سالهاست که در این شرایط کارکرده اند ولی می توانیم روی توسعه بازار سرمایه آنها و حضور موثرتر آنها در بازارهای بین الملی کار کنیم.
اما سابقه موفقیت کشورها در حوزه توسعه نشان می دهد که مسیر موفقیت از رشد بنگاه های کوچک و خرد میسر شده است به علاوه در شرایط تحریم محدودیت های شرکت های بزرگ داخلی و خارجی مانند: بانک های کشور و شرکت هایی مانند میسوبیشی وتوتال بیشتراست در حالی که کسب و کارهای خرد و متوسط ما و طرف های خارجی آنها یا تحت فشار نیستند ویا کمتر تحت فشارهستند. لذا تمرکز بر حل بنگاه های کوچک و خرد کمک بسیار بزرگی درارتقا تاب آوری اقتصاد ایران است.
و نکته آخر ؟
نکته ای که لازم است در پایان به آن اشاره کنم این است که: گروه پیشگامان تحول تلاش دارد که این نگاه نادرست بالا به پایین اتاق تهران به سایر شهرستانها راپایان دهد و جایگاه ویژه ای که برای هیات نمایندگان تهران و خود هیات نمایندگان در مقابل شهرستانها به غلط ترسیم شده را اصلاح کند. همه هیات نمایندگان در اتاق ها یک صندلی دارند وبرای این منظور با تعامل از مرحله همکاری به مرحله همدلی برسیم و بیشتر به عنوان یک نهاد اجتماعی کمک کنیم به صاحبان کسب و کار، اقتصاد کشور.

برچسب ها :

ناموجود